Domowe przetwory ale ze sklepu

Kto nie lubi domowych przetworów? Są smaczne, wolne od sztucznych konserwantów i dokładnie wiadomo, co się w nich znajduje. Co jednak, jeśli nie mamy czasu na ich samodzielne przygotowanie? Sklepowe oferty wcale nie muszą być dużo gorsze, wystarczy uważnie wybierać tego typu produkty.

Skład

Przetwory przetworom nierówne. Są produkty, w których naturalnych składników jest niewiele, i są takie, jak dostępne w eterno.pl przetwory na bazie prawdziwych owoców. Dlatego zawsze należy sprawdzić etykietę i podany na niej skład – owoce powinny być na pierwszym miejscu i stanowić większość składników, a pozostałe dodatki, jak na przykład rum czy aromatyczne przyprawy, też powinny być naturalnego pochodzenia. W wysokiej jakości sklepowych przetworach nie ma sztucznych konserwantów i barwników – są one przygotowywane niemal tak samo, jak syropy czy dżemy robione w domu.

To oczywiście przekłada się na nieco wyższą cenę, ale przynajmniej mamy pewność, że dostajemy produkt, który niczym się nie różni od tych z domowej spiżarni. A jakie przetwory są szczególnie warte uwagi?

Owoce w zalewie

Nie tylko świeże owoce smakują dobrze, zresztą niektóre owoce poza sezonem są po prostu niedostępne. Smacznym dodatkiem do herbaty, deserów, drinków czy dań mięsnych są owoce w aromatycznych syropach, jak cytrynki w rumie, pigwa w miodzie czy wiśnie w alkoholowej zalewie. Owoce używane do produkcji przetworów pochodzą z certyfikowanych upraw, a jedynym ich konserwantem jest cukier.

Syropy

Popularnym owocowym dodatkiem do napojów oraz deserów są także gęste, owocowe syropy. Przetwory tego typu przygotowywane są tak, by owoce nie straciły swoich prozdrowotnych właściwości – zerwane owoce miesza się z cukrem, a pozyskany w ten sposób syrop wzbogacony może być jeszcze jakimś dodatkowym składnikiem, jak chociażby sok z cytryny.

Szczególnie polecane są syropy z tych owoców, które w swojej naturalnej wersji nie za bardzo nadają się do jedzenia na surowo, jak aronia czy czarny bez – właśnie pod postacią syropu służą jako smaczny i zdrowy dodatek do różnych potraw.

Konfitury

Wśród słodkich przetworów nie może zabraknąć konfitur. Obok tych tradycyjnych smaków jak truskawka, wiśnia czy pomarańcza trafiają się także bardziej wymyślne połączenia, na przykład mango z jabłkiem, malina z pigwą, figa z makiem, pigwa z miodem i imbirem.

Znaleźć można nawet konfitury bez cukru – składniki dobrane są tak, by gotowy produkt smakował dobrze i nie wymagał cukru do konserwacji przetworu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj