Moda na różowe wino – dlaczego Polacy tak lubią je pić?

Stoiska z winami w polskich sklepach rozrastają się. To dobry znak – wzorem zachodniej części Europy, Polacy rezygnują z dużej konsumpcji alkoholi wysokoprocentowych, kosztem lekkich trunków, takich jak wino czy piwo. Na zmianie tego trendu skorzystali producenci win różowych. Polacy chętnie po nie sięgają – są doskonałą alternatywą dla cięższych win czerwonych, latem robią prawdziwą furorę jako lekki, niskoprocentowy alkohol, który koi pragnienie i nie uderza przesadnie do głowy. Na czym polega fenomen wina różowego i czy warto po nie sięgnąć, w trakcie zakupów? Sprawdźmy!

Tajemnica produkcji różowego wina

Wbrew mitom, jakie panują w społeczeństwie, wina różowe nie są sztucznie barwione, nie są także połączeniem wina czerwonego i różowego. Powstają z tego samego rodzaju winogron, a swój kolor zawdzięczają nie tyle sokowi, co skórce grona. We wczesnej fazie produkcji, wino różowe jest białe. Dodanie skórek w procesie fermentacji powoduje, że uwalniane są związki chemiczne odpowiedzialne za kolor. Jeśli skórki odcedzi się nie później niż na kilkanaście godzin od ich dodania do procesu, wówczas wino utrzyma lekki, różowawy kolor i część cech, charakterystycznych dla wina czerwonego. Dalsza część produkcji jest bardzo zbliżona do tej, którą prowadzi się dla win białych.

Istnieje niewielkie odstępstwo od powyższej normy produkcyjnej – szczególnie na rynku niemieckim, dostępne są wina różowe powstałe z mieszanki białego i czerwonego. Nie posiadają one jednak oznaczenia Rose, typowego dla win różowych produkowanych w tradycyjny sposób.

Fot. Najbardziej popularne różowe wina (Fot. https://alkohol-online.pl)

Dlaczego Polacy lubią wino różowe?

Na półkach popularnych sieci sklepów spożywczych w Polsce wybór wina różowego jest duży. W naszym kraju po lekkie wina tego typu do codziennej konsumpcji sięga wiele młodych osób, szczególnie kobiety, które częściej wybierają wino, od wódki lub whisky, które to znowu cieszą się zainteresowaniem płci przeciwnej. Wiele win różowych komercyjnych marek posiada swoje odpowiedniki w wersji słodkiej z dodatkami smakowymi, np. Carlo Rossi Peach, o smaku brzoskwiniowym.

Wina różowe są bardzo lekkie i przyjemne w okresie letnim, gdyż świetnie łagodzą pragnienie i pasują praktycznie do każdej kuchni. Ostatnimi laty stały się częstym wyborem na pikniki, grille, wypoczynek urlopowy, plażowanie itd. Coraz częściej wina różowe serwowane są w barach i letnich ogródkach. Jaka jest cena wina różowego? Można powiedzieć, że niczym nie różni się w tej materii od swoich bardziej znanych odpowiedników. Za wino różowe Carlo Rossi przyjdzie nam zapłacić w sklepie średnio około 20 zł. Nieco bardziej budżetowe, ale wciąż dobre wina różowe, możemy nabyć już w cenie 10 – 15 zł, np. Cote czy Fresco. Z nieco wyższej półki cenowej możemy polecić wino różowe La Bella, za ok. 50 zł oraz… niezwykle oryginale wino różowe z brokatem Aviva Rose.

Aktualne ceny win różowych: https://alkohol-online.pl/16-wina-rozowe

Moda na różowe wino – dlaczego Polacy tak lubią je pić?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here