Nóż – najważniejsze narzędzie w kuchni

Nóż – najważniejsze narzędzie w kuchni

Wysokiej jakości nóż to podstawowe narzędzie szefa kuchni i jedno z najważniejszych dla każdego kucharza. Jak wybrać niezbędnik dla masterchefa?

Zestaw noży to jeden z podstawowych zakupów, którego musimy dokonać, kompletując wyposażenie każdej kuchni. Stanowią one niezbędne i podstawowe narzędzia dla każdego kucharza, gdyż służą do krojenia warzyw, mięsa i innych produktów.

Nóż szefa kuchni z kolei powinien wyróżniać się szerokim ostrzem przy rękojeści, które zwęża się wraz z odległością od trzonka, gdyż jest niezwykle wszechstronny i praktyczny. Na rynku występuje szeroki wybór produktów różnych producentów, m.in. Stalgast, Gerlach, Wüsthof. Noże tych marek charakteryzują się wysoką jakością wykonania.

Rodzaje noży kuchennych

Każdy z nich, np. Wüsthof czy Fiskars, oferuje noże różnego rodzaju, m.in. nóż rzeźniczy, uniwersalny, do pieczywa, szatkowania, obierania, filetowania itd. Najważniejszym typem noża jest jednak nóż szefa kuchni – solidny, szeroki, ostry i delikatnie wyprofilowany, dość uniwersalny, gdyż ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Nóż szefa kuchni – najważniejsze narzędzie masterchefa

Nóż szefa kuchni sprawdza się m.in. przy krojeniu mięs, plastrowaniu wędlin i serów, filetowaniu ryb, krojeniu warzyw, owoców itd. Jest stosunkowo ciężki, więc solidnie trzyma się go w dłoni, stanowi przedłużenie dłoni kucharza. Jakość wykonania narzędzia wpływa głównie na komfort pracy, po opanowaniu odpowiedniej techniki, można przyrządzać najbardziej skomplikowane dania.

Nóż uniwersalny

Mimo węższego ostrza, ma podobne zastosowanie jak nóż szefa kuchni. Aby dobrze służył do obierania warzyw i owoców, a także krojenia wszelkich produktów (np. mięs i wędlin), musi być poręczny. W restauracji przyda się co najmniej kilka sztuk tych noży, gdyż każdy kucharz czy pomocnik powinien mieć zawsze pod ręką podstawowe narzędzie pracy. Do obierania warto jednak wybrać inny model albo klasyczną obieraczkę.

Nóż do mięsa i wędlin

Do krojenia różnych mięs służyć mogą różne specjalistyczne noże o charakterze rzeźnickim. Warto zaopatrzyć restaurację w model gładki i ząbkowany, aby kucharz w każdej chwili mógł sięgnąć po właściwy. Precyzyjne porcjowanie i wykrawanie poszczególnych części stanie się znacznie prostsze. Dodatkowo warto też dokupić ząbkowany nóż do steków, który idealnie poradzi sobie ze smażonym czy grillowanym soczystym mięsem.

Nóż do krojenia warzyw

Do krojenia i obierania warzyw wyprodukowano różne noże, m.in. mały, poręczny nożyk, który będzie niezastąpiony podczas pracy w kuchni. Świetnie spisuje się przy krojeniu i wydrążaniu, gdyż jest lekki i solidny. Dzięki niemu można w mig obrać marchewkę, wydrążyć jabłko, pokroić cebulę czy paprykę – wzdłuż, w kostkę itd.

Komplet noży

Po wybraniu noża szefa kuchni trzeba skompletować także pozostałe narzędzia. Dobrą inwestycją jest zestaw noży, gdyż zakup w komplecie zwykle jest bardziej opłacalny. Warto obejrzeć zestawy Gerlach czy Wüsthof – noże oferowane w komplecie zwykle są uniwersalne i dobrane w taki sposób, aby służyły załodze kuchennej. Aby cechowała je niezawodność i wytrzymałość, powinny być wyposażone w stalowe ostrza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj