Włoskie i francuskie wina charakteryzują się bogatym, pełnym i intensywnym smakiem. W obu krajach winnice zachwycają swym rozmiarem, a doskonałe warunki atmosferyczne sprzyjają powstawaniu niepowtarzalnego smaku, który znany jest na całym świecie. Oba kraje traktują też wino jako ważny element kuchni, dlatego ich staranność podczas procesów produkcji.
Słoneczne Włochy czy urzekająca Francja?
Geologiczne położenie obu krajów sprawia, że mają ogromny potencjał winiarski. W winnicach znajdują się różne szczepy winogron, które zapewniają bogactwo smaku i doznań. Najpopularniejsze regiony, w których powstają wina francuskie to dolina Rodanu, Loary, Prowansja oraz Langwedocja. We Włoszech są to Sycylia, Umbria, Toskania i Veneto, gdzie znajduje się najwięcej odmian winorośli.
Które wino wybrać?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Choć Włochy mają znaczną przewagę w produkcji win od pozostałych krajów, to Francja dorównuje im niepowtarzalnym smakiem swoich wyrobów. Decyzja o wyborze win z konkretnego kraju, a nawet regionu powinna zapaść po wykorzystani tzw. metody prób i błędów. Nie da się ocenić, czy lepsze jest wino francuskie czy włoskie bez spróbowania każdego z nich. Tylko na podstawie własnego doświadczenia i wrażeń podczas degustacji można wysnuć właściwy dla siebie wniosek. Bywa to jednak często niemożliwe, gdyż zarówno wina z Francji, jak i z Włoch potrafią zachwycić bogatym i głębokim smakiem.
Degustacja na miejscu – to warto zrobić!
Odwiedzenie winnic to jeden z najlepszych sposobów na poznanie wielu różnorodnych smaków. Wycieczka na północ Włoch czy francuskiej Prowansji to doskonała okazja do ocenienia, jakie wina wydają się najlepszym wyborem. Jednak taki wyjazd nie jest niezbędny, by degustować wina z różnych krajów. Wystarczy znaleźć sprawdzony sklep z winami, który oferuje produkty z wybranych regionów. Rozwiązanie to nie jest atrakcyjną wycieczką, ale pozwala poprzez wyborny smak wina pozwala poczuć się jak w słonecznej Toskanii lub pełnej uroku doliny Loary.