Do niedawna jedynym sposobem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych było ich mrożenie lub wekowanie. Nie zawsze jednak metoda ta może być stosowana, biorąc pod uwagę choćby naturalne właściwości niektórych warzyw, owoców czy mięsa. Rozwiązaniem uniwersalnym, pozwalającym nawet o kilka tygodni przedłużyć termin ważności produktów spożywczych jest pakowanie próżniowe.
Czym jest pakowanie próżniowe?
Na proces psucia się żywności ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest temperatura, innym – znacznie groźniejszym – drobnoustroje, które przyczyniają się do rozkładu mięsa, owoców czy warzyw. Produkty zepsute nie nadają się do spożycia, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia człowieka. Co więcej, koszty związane z niszczeniem się żywności są mocno odczuwalne, szczególnie w przemyśle spożywczym i w gastronomii.
Pakowanie próżniowe umożliwia nie tylko przedłużenie okresu przydatności produktów spożywczych, ale także pozwala na zachowanie ich naturalnych walorów smakowych. Warto wspomnieć, że żywność zamknięta hermetycznie, bez dostępu powietrza, utrzymuje także swoje wartości odżywcze. Tak zabezpieczone produkty mogą być przechowywane w zamrażarce, lodówce lub w temperaturze pokojowej, bez ryzyka ich zniszczenia.
Pakowarka próżniowa – którą wybrać?
Pakowarka próżniowa powinna być dopasowana do przewidywanego obciążenia. Niewielkie urządzenia – listwowe, doskonale poradzą sobie w małej gastronomii, sklepie spożywczym czy w domowej kuchni. Pakowarki komorowe z kolei, z powodzeniem mogą być stosowane w dużych restauracjach oraz zakładach przetwórstwa spożywczego. W obu przypadkach zasada działania jest dokładnie taka sama – urządzenie odsysa powietrze z worka, a następnie szczelnie go zamyka.
Pakowanie próżniowe ułatwia także bezpieczne transportowanie żywności. Do tego celu warto wykorzystać pojemnik termoizolacyjny, wykonany z polipropylenu lub neoporu. Zaletą termosów jest utrzymywanie optymalnej temperatury, pozwalającej także na przewóz żywności zamrożonej. Zgodność pojemników z normami HACCP umożliwia ich zastosowanie w firmach cateringowych czy w restauracjach dostarczających posiłki do klientów.
Pakowanie próżniowe jest metodą przechowywania żywności, która doskonale sprawdza się zarówno w branży gastronomicznej, w firmach przetwarzających produkty spożywcze, jak i w domu. Zaletą tych urządzeń jest nie tylko minimalizacja strat związanych z marnowaniem się żywności, ale przede wszystkim zapewnienie najwyższej jakości przechowywanym produktom.