Blender jest narzędziem niezwykle pomocnym w kuchni. Dzięki jego zastosowani przygotować można pyszne koktajle owocowo-warzywne, zupy krem, dipy i sosy. Wybór urządzenia powinien być dostosowany do wielu indywidualnych potrzeb i możliwości, w tym także finansowych. Aby produkt spełniał wszystkie oczekiwania, warto zadać sobie kilka pytań.
1. Jaki rozmiar blendera będzie odpowiedni?
W ofertach sklepów znajdują się niewielkie blendery ręczne oraz zajmujące więcej miejsca blendery kielichowe. Przed zakupem warto więc zastanowić się, czy w kuchni jest odpowiednia ilość miejsca na postawienie urządzenia o nieco większych gabarytach. Można blender kielichowy po każdym użyciu umyć i chować do szafki, jednak jest to strasznie niewygodne, uciążliwe i pochłaniające czas. W takich okolicznościach najlepiej sprawdzi się blender ręczny z https://duka.com/pl/agd/blendery. Zajmuje mało miejsca, jest poręczny i łatwy w czyszczeniu.
2. Jakie potrawy będą przyrządzane z pomocą blendera?
Blender ręczny doskonale sprawdza się do rozdrabniania i mieszania żywności. Świetnie poradzi sobie więc z koktajlem z miękkich owoców czy przygotowaniem ciasta na naleśniki. Natomiast blender kielichowy o odpowiedniej mocy i właściwym rodzaju ostrzy doskonale poradzi sobie z rozdrabnianiem twardych produktów, takich jak czekolada czy orzechy. Specyficzna budowa umożliwia także otrzymywanie gładkich mas pozbawionych grudek i większych cząstek warzyw i owoców. Jeśli zastosowanie blendera opierać się ma wyłącznie na przygotowywaniu koktajli owocowych blender ręczny będzie wystarczający.
3. Jaka praca blendera będzie odpowiednia?
Hałas podczas używania urządzeń w kuchni przeszkadza każdemu domownikowi, włączając tego, który przygotowuje posiłek, dlatego wybór blendera powinien być oparty również o ten parametr. Nie warto sugerować się w tym przypadku mocą urządzenia, gdyż zdarzyć się może ku zaskoczeniu wielu osób, że im wyższa, tym cichsza praca blendera. Warto zatem sprawdzić przed zakupem, jak głośna jest praca urządzenia.