Korzystny wpływ spiruliny na zdrowie został udowodniony w wielu badaniach. Spożywanie jej do posiłków lub między posiłkami może skutecznie pomóc w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale również pozbyć się toksyn z organizmu, dzięki wyborowi certyfikowanego produktu. Spirulina to tylko jedna z alg, którą można dodawać do potraw. Warto poznać te najbardziej znane, dzięki którym można zachować szczupłą sylwetkę. Kuchnia japońska dostarcza nam wielu inspiracji, a do tego trzeba powiedzieć, że dzięki dodatkowi alg takich jak nori, kombu czy wakame jest niezwykle zdrowa. Oczywiście, jeśli gotowanie nie jest twoją największą pasją do zdrowego posiłku możesz dodać również sproszkowany suplement spirulinę.
Top 1: Sushi – jedz zdrowo i dietetycznie
Sushi to w uproszczeniu potrawa z surową rybą, ryżem owinięta w prasowane algi nori, której smak doceniają koneserzy japońskiej kuchni na całym świecie. Występuje w bardzo wielu rodzajach, spośród których do najbardziej popularnych należą: nigri oraz maki, które występuje w wielu wariantach. Przy robieniu sushi samodzielnie trzeba koniecznie pamiętać, że ryby słodkowodne się do niego nie nadają. Absolutnie nie można ich jeść na surowo. Dla osoby, która pierwszy raz próbuje sushi najlepszym wyborem jest sushi z łososiem, gdyż ta ryba w wędzonej surowej wersji jest nam znana. Rozpoczynając bezpiecznie swoją przygodę z sushi możesz poszerzać swoje menu o kolejne smaki. Sushi jest niskokaloryczne, a jednocześnie wysokoenergetyczne i często spożywane przez sportowców.
Top 2: Onigiri, czyli kanapki po japońsku
Jeśli przechodzisz na dietę i rezygnujesz z białego pieczywa, to możesz zamienić je na kleisty japoński ryż, który przeznaczony jest do sushi, ale również onigiri, czyli japońskiej kanapki z ryżu w kształcie stożka, zawiniętej w liść wodorostu nori. Kluczem w tej potrawie, podobnie jak w przypadku sushi jest właściwe ugotowanie ryżu, powinien być bardzo klejący. Należy go zaprawić octem ryżowym, z dodatkiem cukru i soli. Do środka wkłada się dowolne składniki, jak do kanapki i formuje się kulkę, czy też stożek, a następnie zawija w wodorosty. Najczęściej do onigiri trafia grillowany łosoś, albo suszony tuńczyk. W środku może znaleźć się jednak również mięso, albo np. smażone jajko.
Top 3: Miso-Shiru – bulion po japońsku
Japończycy zupy często jadają na śniadanie. Najbardziej popularna jest Miso-shiru. Aby ją wykonać do bulionu należy dodać pastę miso ze sfermentowanej soi, a także wodorosty wakame, tofu,zieloną cebulkę czy też grzyby shitake. Taka zupa jest niezwykle pożywnym rozpoczęciem dnia, a jak wiadomo śniadanie to podstawa w każdej diecie, również tej odchudzającej.
Top 4: Wakame z duszonymi warzywami
Wakame to czarne algi, które podobnie jak inne brunatnice posiadają niewątpliwe walory prozdrowotne. Ciekawą potrawą mogą być nitki wakame z duszonymi warzywami. Właśnie pod taką postacią występują owe algi. Wystarczy podsmażyć na oleju kokosowym czosnek i imbir, a następnie dodać do nich marchew, cebulę, por, pietruszkę i kalarepę. Glony wakame należy namoczyć, a następnie dodać do warzyw i doprawić sosem tamari i ziołami takimi jak: majeranek, tymianek i rozmaryn. Takie aromatyczne danie będzie niezwykle smaczne, dobrze wpłynie nie tylko na linię, ale również włosy, skórę i paznokcie. Wakame można dodać również do klasycznego bulionu zamiast makaronu.
Top 5 : Hiziki z sezamem
Hiziki to również dobra alternatywa dla makaronu. Wystarczy zalać algi wodą, do ich przykrycia, doprawić sosem tamari i ume albo niewielką ilością octu i dusić aż do odparowania. Następnie można algi posypać sezamem i podawać zamiast ryżu do duszonych warzyw. Algi same w sobie mają dużą ilość przyswajalnego białka i nie ma potrzeby dodawania już do takiej potrawy mięsa, choć oczywiście można haziki zjeść również z rybą.
Jest wiele potraw, które można jeść z algami. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść alg w postaci sprasowanej, to zawsze możesz zdecydować się na suplement diety w formie tabletek, np. spirulinę. Sklep z ekologiczną żywnością to miejsce, gdzie można ją zakupić. Ważne by pochodziła z certyfikowanych upraw, nieskażonych przez toksyny. Potrawy z algami morskimi pomogą Ci zachować szczupłą sylwetkę. Jednak musisz pamiętać o odpowiednim dawkowaniu, gdyż każdy nadmiar może szkodzić.