Ciasto czekoladowe – idealne na każdą porę dnia!

Ciasta czekoladowe mają wielu zwolenników! Dużą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, cieszy się nie tylko murzynek czy babka czekoladowa, ale także czekoladowe muffinki, tarty czekoladowe czy czekoladowe torciki przekładane intensywnym kremem kakaowym. Poznaj pomysły na wyjątkowe ciasto czekoladowe!

Ciasto czekoladowe – świetny pomysł na każda okazję!

Ciasta czekoladowe mają swoich miłośników w każdej grupie wiekowej. Uwielbiają je dzieci w związku z czym jest to idealny pomysł na przyjęcie urodzinowe, poobiedni deser czy podwieczorek. Do ciasta można dodać ulubione dodatki takie jak np. owoce. Można też polać ciasto polewą, posypać kolorową posypką czy ozdobić własnoręcznie kremem. Szukasz sprawdzonych przepisów na ciasto czekoladowe? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe!

By ciasto czekoladowe miało w sobie dodatkowe, wartościowe dla zdrowia składniki można dodać do niego np. otręby. Ale to nie wszystko. Coraz popularniejsze stają się ciasta z dodatkiem warzyw takich jak np. fasola, cukinia, bataty czy marchewka! Co ciekawe, smak warzyw jest w cieście niewyczuwalny, a deser staje się jednocześnie smaczną, wartościową przekąską! Jednym z ciekawszych pomysłów na takie ciasto jest brownie z fasoli!

Brownie fasolowe to, obok ciasta marchewkowego czy szpinakowego, świetna alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego ciasta z jajek i mąki. Fasola czerwona idealnie nadaje się do ciast czekoladowych – na tyle dobrze, że mało kto orientuje się, że ciasto zawiera buraki!

Do czekoladowego brownie, oprócz fasoli, potrzeba daktyli, oleju kokosowego, ciemnego kakao, czekolady i cukru. Z tych składników można zrobić przepyszne, intensywnie czekoladowe brownie, w którym – nawet największym niejadkom – przemyci się sporą porcję warzyw!

Ciasta czekoladowe – idealny deser dla dorosłych

Ciasta czekoladowe to świetny pomysł nie tylko dla dzieci. Świetnie sprawdzają się także do filiżanki kawy czy herbaty, a także na uroczyste przyjęcia. Można dodać do nich orzechy, np. włoskie, nasączane alkoholem wiśnie czy maliny, a także przekładać je wyśmienitymi kremami, musami. Także biszkopt można nasączyć np. kawą czy alkoholem. Świetnym pomysłem jest dodanie do ciasta likieru. Można przygotować ciasto a’la kukułka, a biszkopt nasączyć ponczem.

Ciasta czekoladowe są uniwersalne! Nadają się na każdą porę roku. Jesienią i zimą można dodawać do nich np. śliwki, karmel, cynamon czy aromatyczną przyprawę korzenną. Wiosną i latem warto przygotowywać czekoladowe tarty z serkiem mascarpone obłożone orzeźwiającymi owocami lub torty przekładane owocowym musem. Pomysłów jest mnóstwo dzięki czemu każdy znajdzie ciasto idealne dla siebie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj