Do czego służą witryny grzewcze?

Oferta sprzętów AGD do gastronomii zawiera urządzenia, których próżno szukać w „zwykłym” sklepie z wyposażeniem kuchennym. Zaliczyć można do nich na pewno witryny grzewcze, które, mimo że w domu nieprzydatne, są niezastąpione w wielu lokalach gastronomicznych. Dowiedz się, do czego służą i w jaki sposób się je wykorzystuje.

Czym są witryny grzewcze?

Witryny grzewcze to urządzenia łączące funkcję ekspozycyjną z grzewczą. Są więc wyposażone w instalację cieplną i przeszkloną lub otwartą ladę. To sprzęt dość specyficzny i pełniący konkretne funkcje, jednak dostępny w wielu wariantach. W specjalistycznych sklepach takich jak MultiGastro znajdują się zarówno małe witryny do postawienia na blacie lub barze, jak i duże konstrukcje bufetowe idealne do samoobsługowych lokali.

Rola witryn grzewczych

Witryny grzewcze służą przede wszystkim do utrzymywanie odpowiedniej temperatury umieszczonych w ich wnętrzu potraw lub produktów. Dzięki stałym i precyzyjnie dobranym warunkom termicznym dania zachowują odpowiedni smak, konsystencję i wygląd. Dzięki temu można je serwować nawet długo po przygotowaniu bez utraty ważnych właściwości. To szczególnie ważne wszędzie tam, gdzie nie ma możliwości każdorazowego przygotowywania świeżych porcji dla klientów. Co więcej, witryny eksponują zawartość w atrakcyjny sposób, co może przyczynić się do zwiększenia sprzedaży.

Gdzie stosuje się witryny grzewcze?

Ze względu na ich właściwości witryny grzewcze stosuje się przede wszystkim w miejscach, w których:

  • ważna jest szybka obsługa dużych ilości gości,
  • nie ma możliwości przygotowywania określonych gorących dań na bieżąco dla każdego gościa,
  • ciepłe potrawy powinny być należycie wyeksponowane.

Oznacza to, że są niezastąpione przede wszystkim w jadłodajniach, barach mlecznych, bufetach korporacyjnych i hotelowych, restauracjach typu fast food, kawiarniach czy piekarniach. W zależności od typu idealnie nadają się do przechowywania i ekspozycji całych dań obiadowych, pizzy, ciepłych kanapek i przekąsek, zapiekanek, deserów, zup, pieczywa i wielu innych produktów, zapewniając im jednocześnie świeżość i odpowiednie właściwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj