Zinfandel Rose to czerwone wino półwytrawne produkowane ze szczepu Zinfandel uprawianego w niemal całej Kalifornii. Czym wyróżnia się ten gatunek wina?
Pochodzenie szczepu Zinfandel
Pierwsze wzmianki o Zinfandel pojawiły się w 1832 roku, kiedy to bostońska szkółka winorośli reklamowała sprzedaż nowej odmiany. Do Ameryki Północnej winorośle te przywędrowały najprawdopodobniej z Południowych Włoch, gdzie były znane jako primitivo.
Obecnie szczep Zinfandel uprawiany jest w prawie w całej Kalifornii, gdzie zajmuje około 20 tysięcy hektarów. Największe winnice znajdują się w Dry Creek Valley, Sierra Foothills oraz Lodi. Mniejsze powierzchnie uprawne można spotkać również w okolicach Waszyngtonu oraz w Arizonie i Ohio. W USA działa organizacja ZAP (Zinfandel Advocates & Producers), która zajmuje się promocją win produkowanych ze szczepu Zinfandel. Trunki produkowane pod marką Zinfandel cieszą się ogromną popularnością w całych Stanach Zjednoczonych. Szczepy winorośli Zinfandel trafiły również do RPA i Australii.
Co powstaje ze szczepu Zinfandel?
Kalifornijskie wina Zinfandel to obecnie bardzo duży wybór trunków różniących się nutkami smakowymi i zapachowymi, zawartością alkoholi oraz innymi parametrami. Pod marką Zinfandel dostępne są zarówno gatunki półwytrawne (Zinfandel Rose), jak i proste mocno owocowe trunki czy bezbeczkowe wina, które są przeznaczone do wypicia w przeciągu około 2-3 lat. Koneserzy chętnie sięgają po wina starzone w beczkach, które mają zawartość naturalnego alkoholu nawet powyżej 15%. Pod marką Zinfandel można znaleźć także wina słodkie, ale stanowią one jedynie niewielką część produkcji.
Najpopularniejszy gatunek na bazie tego szczepu winogron to White Zinfandel o zawartości alkoholu od około 8 do 10%. Jego atutem jest uniwersalny smak i niska cena. Wino to dostępne jest w wielu supermarketach w USA i Europie (w tym także w Polsce). Ten masowo produkowany trunek w rodzimej Kalifornii często jest serwowany z wodą sodową i lodem. Powstaje on z masowo skupowanych winogron, a przemysłowa produkcja pozwala uzyskać niewygórowaną cenę.
Czym wyróżnia się Zinfandel Rose?
Zinfandel Rose to wino o dość wysokiej zawartości alkoholu i niskiej kwasowości. W smaku można wyraźnie wyczuć słodkie nuty. Bukiet tworzą dojrzałe wiśnie i śliwki oraz powidła. Pojawiają się także nuty przypraw korzennych (dominuje tutaj pieprz) oraz nuty ziemiste. Całość tworzy przyjemną, niezbyt wyszukaną mieszankę.
Jak serwować Zinfandel Rose?
Półwytrawne Zinfandel Rose warto schłodzić do około 10-12 stopni C. Dobrze komponuje się ono z potrawami mięsnymi – przede wszystkim z grilla. W USA często podawany jest do steków wołowych. Trunek pasuje także do kaczki w sosie czy wegetariańskich dań z fasoli. Lżejsze odmiany Zinfandela często podawane są do pizzy oraz makaronów z sosami.